Σύλλογος       
Νέα          
Δελτία Τύπου/ Ανακοινώσεις/ Προσκλήσεις
Το Περιοδικό          
Νομοθεσία Ειδικής Αγωγής          
Δομές Ειδικής Αγωγής          
Συνέδρια / Ημερίδες Ειδικής Αγωγής
Εκδόσεις          
Συνδέσεις
Φόρουμ

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-

home page general information contact information copyright information

 

Θέματα Ειδικής Αγωγής Τεύχος 7

Εξώφυλλο: Εξώφυλλο

 

Περιεχόμενα: Περιεχόμενα

Σημείωμα Σύνταξης:

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΩΔΟΥΣ ΑΝΟΜΙΑΣ

Από το 1992 οικοδομείται μια υπερκρατική Ευρώπη, με μια πανίσχυρη γραφειοκρατία, ένα γιγάντιο κέντρο οικονομικού προγραματισμού -την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, το Συμβούλιο Υπουργών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- χωρίς να έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτά τα κέντρα εξουσίας θα αποφασίζουν για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα που θα αφορούν τις κοινωνίες και τους πολίτες χωρίς να έχουν την άμεση ή την έμμεση εξουσιοδότηση της λαϊκής ψήφου για να χειριστούν τις τύχες δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Στο κοντινό ή το μακρινό μέλλον όταν θα θίγονται θεμελιώδεις πολιτειακές δομές των κυρίαρχων κρατών, θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις κι αντιδράσεις ανεξέλεγκτων προεκτάσεων. Σήμερα τα κράτη της Ευρώπης ακολουθούν μια πορεία απορρύθμισης και διάλυσης που κατευθύνεται από τα μεγάλα υπερεθνικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δημοκρατία βρίσκεται στο στόχαστρο αυτών των κέντρων και συρρικνώνεται επαπειλούμενη διαρκώς. Οι αμοιβαίες μορφές κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης υποσκάπτονται προκαταβολικά. Η αποδυνάμωση κι η αποστέρηση δημοκρατικών λειτουργιών και πολιτικών ελευθεριών οδηγεί σε νέες μορφές ηγεμονικών κυριαρχιών κι ανάπτυξης ολιγαρχικών κι αυταρχικών παρεκκλίσεων. Η κρίση της δημοκρατίας δεν είναι μόνον η ηγεμονία του στερητικού και του αγοραίου, είναι η αμείλικτη επιστροφή στο «βασίλειο ορισμένων». Ασυναίσθητα οι γνώμες επανεθίζονται επικίνδυνα στην ιδέα ότι οι πραγματικές αποφάσεις -οικονομικές, πολιτικές, επιστημονικές, διεθνείς σχέσεις- διαφεύγουν από τον πολίτη γι' αυτό δεν θα απαιτείται η συμμετοχή και η κρίση των πολλών εφόσον για κάθε τι σημαντικό θα αποφασίζουν οι επιστήμονες-τεχνοκράτες (επιτροπές ειδικών) που θα ορίζει πάντοτε ο «Μεγάλος Αδερφός».

Στο λυκόφως του 20ού αιώνα αναπτύσσεται ένας νεο-επιστημονισμός που συνηγορεί στο οικοδόμημα της φιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Συγκροτημένα πια πλήθος επιστημόνων ταυτίζονται με την ιδεολογία αυτή που ορίζει ως βασικούς στόχους των ανθρωπίνων κοινωνιών: το κτητικό, το ποσοτικό, το μετρήσιμο. Για μας αυτός ο φιλελευθερισμός κι αυτή η τεχνοε-πιστήμη είναι οι δυο όψεις της ίδιας ηγεμονίας, που οδηγεί την ανθρωπότητα σε αποδιοργανωμένες κοινωνίες και κρατικές οντότητες όπου επέρχεται αργά-αργά η χαώδης ανομία.

Όλοι αυτοί οι αλληλοδιαπλεκόμενοι κίνδυνοι μας αναγκάζουν να αντισταθούμε και να υποδείξουμε σε ποιες αρχές θα στηρίζεται ο κόσμος στο νέο αιώνα.

Οι αρχές αυτές είναι πολύ απλές:
α) Να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την ΕΛΠΙΔΑ, ξεφεύγοντας από τη μιζέρια της απόταξης και του χλευασμού, β) Να υπερασπιστούμε την ΙΣΟΤΗΤΑ και να στραφούμε ενάντια στη κυριαρχία του ισχυρότερου. γ) Να αποκαταστήσουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ και τις λειτουργίες ενάντια στη μονοκρατορία της οικονομίας της αγοράς. δ) Να προτιμήσουμε τον ΚΡΙΤΙΚΟ και μετριοπαθή ΛΟΓΟ και να αποστασιοποιηθούμε από τον απειλητικό και καταστρεπτικό επιστημονισμό. ε) Να εκφράσουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μας και τις απλές μας πεποιθήσεις, που αντιτίθενται στον εκδικητικό ατομισμό. στ) Να υπερασπιστούμε τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, που αντικαθιστά τη θυσιαστική εκδίκηση.

Με αυτές τις αξίες, που πιστεύουμε ότι είναι και οικουμενικές, πορευτήκαμε στον 20ό αιώνα και μ' αυτές θα συνεχίσουμε την αγωνιστική παρουσία μας και στον 21ο αιώνα που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2001 μ.Χ.

Η βία και η βαρβαρότητα, που έζησαν όλες οι κοινωνίες τον 20ό αιώνα και εκφράστηκε με παντοειδείς μεθόδους και δράσεις, τόσο σε συνθήκες πολέμων όσο και σε περιόδους ειρήνης, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν με ένταση και στον 21ο αιώνα.

Κι εμείς ως ευαίσθητοι επιστήμονες και πολίτες με δημοκρατική κουλτούρα θα υπερασπιστούμε τις ουμανιστικές αξίες και δεν θα ανεχτούμε ούτε θα χειροκροτούμε τους ηγεμονίσκους του «νεο-επιστημονισμού» και του «νεο-πολιτικού» ολοκληρωτισμού, που θα γεννούν και θα αναπαράγουν θεσμούς και πολιτικοοικονομικές επιλογές, οι οποίες με τη σειρά τους θα συντηρούν και θα οξύνουν φαινόμενα φτώχειας, βίας, αποκλεισμού και εκφασισμού των πολιτικών συστημάτων στις διάφορες χώρες του πλανήτη μας.

Το 2000 μ.Χ. τελευταίο έτος του 20ού αιώνα, πέρα από τις θερμές ευχές όλων -να είναι ΕΥΤΥΧΕΣ και ΕΙΡΗΝΙΚΟ για κάθε άνθρωπο- μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε πολλά πράγματα, που αφορούν το εγώ και το εμείς μέσα σ' ένα κόσμο που μεταβάλλεται χωρίς τη συμμετοχή μας, χωρίς τη συμμετοχή σας.

Το 2000 να μην περάσει απαρατήρητο.